Geografie

 

        Comuna Cordăreni este aşezată în zona subcarpatică de nord a Moldovei, la o altitudine de 247 m. Cel mai înalt punct de pe raza comunei este Dealul Holm cu înălţime de 250 m. Prin Cordăreni trec şi paralelele de 48 grade 10 minute latitudine nordică şi 26 grade 40 minute longitudine estică.

        Comuna este aşezată în partea de nord a centrului teritorial al judeţului Botoşani, iar relieful se caracterizeză prin platouri, dealuri şi văi. Comuna Cordareni are in componenta 3 sate

–          Cordareni

–          Grivita

–          Slobozia

      Satul Cordăreni este aşezat în albia majoră, de o parte şi de alta a pârâului Ibăneasa. In anul 1826 Gheorghe von Gafenco, populeaza partea de jos a satului Cordareni cu ruteni din Galitia astfel explicanduse numele de “Slobozia” astfel luind nastere satul Slobozia. Dupa razboiul de independenta, urmare a improprietaririlor cu pamant va mai apare, in doua etape, un nou sat, Grivita, aici fiind asezati, in apropierea vechiului iaz al Cordarenilor “Iazul lui Paun”, tarani din preajma Dorohoiului.

       Vegetatia întânlita este corespunzatoare zonei colinare. Intrazonal se întânleste si vegetatia de lunca si de zone moderat umede. Structura padurilor si a pâlcurilor este formata din stejar ,tei, ulm, carpen, cires, salcâm etc. din care nu lipsesc componentele tipice de fauna reprezentative pentru zonele colinare. Cele mai importante specii de mamifere mistretul, capriorul, diverse specii de mustelide, etc. Zona este importanta din punct de vedere avifaunistic. Mentionam ca in padurile din zona Cordareni se gaseste din abundenta Laleaua Pestrită,  floare care reuseste sa încânte ochiul si care dă prospetime privelisti în fiecare primăvară. Ceea ce o deosebeste de celelalte lalele este culoarea ei violacee cu pete albe, dar si modul de răspândire, deoarece ea crește la noi spontan în locurile umede, în pădurile comunei. Pentru frumusețea ei este culeasă abuziv încât în unele zone ale tării a ajuns pe cale de disparitie fiind declarata monument al naturii.

            In aceste paduri traieste liber fazanul , nu cu mult timp in urma aici fiind amenajata si o crescatorie de fazani care din pacate nu mai exista.