Scurta descriere

Comuna Cordăreni este aşezată în zona subcarpatică de nord a Moldovei, la o altitudine de 247 m. Cel mai înalt punct de pe raza comunei este Dealul Holm cu înălţime de 250 m. Prin Cordăreni trec şi paralelele de 48 grade 10 minute latitudine nordică şi 26 grade 40 minute longitudine estică.

Comuna este aşezată în partea de nord a centrului teritorial al judeţului Botoşani, iar relieful se caracterizeză prin platouri, dealuri şi văi. Satul Cordăreni este aşezat în albia majoră, de o parte şi de alta a pârâului Ibăneasa, iar satul Griviţa este aşezat pe platoul numit "Dealul Iazului lui Păun". La est comuna este străjuită de Dealul Holm, iar principalele ape de pe teritoriul comunei sunt pârâul Ibăneasa şi pârâul Boilor.

Tipurile zonale de soluri identificate pe teritoriul comunei sunt cernoziomul levigat cu diferite grade de eroziune, cernoziomul puternic levigat şi soluri brun-roşcate de pădure. În general natura solului este favorabilă agriculturii.

In vechime localitatea era asezata intr-o regiune de paduri de stejar numita “Dumbrava Inalta” , paduri din care si astazi mai sunt 4 stejari multiseculari.

Localitatea Cordareni dateaza cel putin din timpul lui Alexandru cel Bun, avand o existenta neintrerupta pana in zilele noastre. Numele asezarii ar veni de la Andreico Cordarul. Cuvantul coarda se refera la firul impletit din canepa sau păr care tine intinse capetele unui arc. Simbol care se regaseste si pe stema comunei . In anul 1826 Gheorghe von Gafenco, a carui amintire inca mai staruia in memoria taranilor la inceputul veacului XX, populeaza partea de jos a satului Cordareni cu ruteni din Galitia astfel explicanduse numele de “Slobozia” astfel luind nastere satul Slobozia. Dupa razboiul de independenta, urmare a improprietaririlor cu pamant va mai apare, in doua etape, un nou sat, Grivita, aici fiind asezati, in apropierea vechiului iaz al Cordarenilor “Iazul lui Paun”, tarani din preajma Dorohoiului.