Geografie


Comuna Cordăreni este aşezată în zona subcarpatică de nord a Moldovei, la o altitudine de 247 m. Cel mai înalt punct de pe raza comunei este Dealul Holm cu înălţime de 250 m. Prin Cordăreni trec şi paralelele de 48 grade 10 minute latitudine nordică şi 26 grade 40 minute longitudine estică.

Comuna este aşezată în partea de nord a centrului teritorial al judeţului Botoşani, iar relieful se caracterizeză prin platouri, dealuri şi văi. Satul Cordăreni este aşezat în albia majoră, de o parte şi de alta a pârâului Ibăneasa, iar satul Griviţa este aşezat pe platoul numit „Dealul Iazului lui Păun”. La est comuna este străjuită de Dealul Holm, iar principalele ape de pe teritoriul comunei sunt pârâul Ibăneasa şi pârâul Boilor.

Plantă mediteraneană, laleaua pestriţă face parte din familia liliaceelor şi este pusă sub protecţia legii în toate ţările europene. Este cunoscută şi sub numele de biblică datorita asemanării florilor cu penajul acestei păsări, dedita în jurul satului Ilişeşti, caldarusa în zona oraşului Rădăuţi şi a comunei Vereşti. Preferă locuri mlăştinoase, umede, bahnoase sau turboase. Tulpina înaltă de 20 – 30 cm, frunzele alterne, late de 3 – 10 mm şi lungi de 8 – 14 cm. Flori solitare, mari, inodore, pendente, brune purpurii, pătate în forma tablei de şah. Răspândirea ei mai rară în ţară şi mai frecventă în judeţ o găsim în localităţile: Brăieşti, Gorovei Calafindesti, Voitinel, Zamostea, Zvoriştea. Această minune a naturii se găseşte şi în pădurea Cordăreni şi este numită popular “căldăruşi”. Fritillus în latină înseamnă tablă de şah, aluzie la pătrăţelele ordonate, brun-roşcate ale lalelei care alternează cu pătrăţele de alte culori, de aici impresia de pestriţ; din acelasi motiv, popular i se spune „bibilica”. Planta are în pământ un bulb, din care pornesc primavară, cateva frunze verzi liniare şi flori în formă de cupă cu petale violacee pătate cu alb. Floarea nu are miros parfumat, dar este culeasă de localnici pentru că o folosesc pentru vopsit scoarţele in violet.